Pomnik to nie tylko kamień, ale i świadectwo czasu. Recenzja książki Piotra Fuglewicza Cokoły przechodnie. Życiorysy z pogranicza: Artykuł recenzyjny (Zaranie Śląskie, 2024)
Autor recenzuje książkę pióra Piotra Fuglewicza pt. Cokoły przechodnie. Życiorysy z pogranicza. Fuglewicz w krótkiej i przystępnej formie opisuje 24 postacie, na przykładzie których stara się przybliżyć czytelnikom skomplikowane losy Górnego Śląska, zaczynając od XIX wieku, na czasach niemal współczesnych kończąc. Autor książki przypomina szereg ważnych, chociaż nieco bagatelizowanych i zapomnianych postaci, takich jak Alfons Matter, Paul Rochus Sallmann czy Harald Webb. Recenzent zwraca uwagę na kilka nieścisłości merytorycznych i mankamentów technicznych.
Keywords: history; biography; review; Upper Silesia; cultural changes